Sari la conținut

Despre psihoterapia cognitiv-comportamentală

În general, CBT este un tip de psihoterapie care își propune să ajute o persoană să schimbe tiparele nesatisfăcătoare sau nesănătoase prin care gândește, simte și se comportă. Se bazează pe înțelegerea faptului că gândirea negativă este un obicei nesănătos care trebuie schimbat. Acest tip de psihoterapie își propune să arate unei persoane modul în care gândirea sa negativă îi afectează starea de spirit, o împiedică să își atingă obiectivele sau să trăiască o viață împlinită. CBT presupune învățarea unor strategii practice de auto-ajutor pentru abordarea provocărilor și problemelor într-un mod mai pozitiv și realist.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este o combinare a terapiei comportamentale cu terapia cognitivă, având pe lângă un caracter clinic (tratarea bolilor), și un profund caracter educațional și preventiv (de optimizare și promovare a sănătății).

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este o terapie de scurtă durată, cu solide fundamente științifice.

Conform terapiei comportamentale

Toate reacțiile sau răspunsurile organismului uman pot fi conceptualizate ca fiind comportamente exteriorizate sau interiorizate. Comportamentele exteriorizate se referă la acele răspunsuri ale organismului uman ca întreg ce pot fi observate și măsurate, direct sau cu ajutorul unor aparate, independent de subiectivitatea celui care le produce.

Comportamentele sunt guvernate de două principii fundamentale ale învățării:

Principiul condiționării clasice

Principiul condiționării operante

Conform terapiei cognitive

Problemele psihice sunt răspunsuri dezadaptative învățate și susținute de cogniții iraționale (nesănătoase) conștiente sau inconștiente. O mare parte din psihopatologie este rezultatul gândirii disfuncționale/iraționale.

Factorii generatori ai gândirii disfuncționale/iraționale sunt influențele genetice și de mediu, iar conform CBT modalitatea optimă de a reduce distresul și comportamentele dezadaptative este modificarea cognițiilor disfuncționale/iraționale.

Cognițiile disfuncționale/iraționale care generează psihopatologia pot fi identificate și schimbate prin tehnici cognitive.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este o abordare terapeutică a cărei eficiență a fost dovedită științific în privința următoarelor tulburări:

Anxietate generalizată

Depresie

Tulburarea de panică

Fobiile specifice (ex. frica de înălțimi, frica de zbor)

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC)

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)

Tulburările de alimentație (anorexia, bulimia, mâncatul compulsiv)

Insomnia și alte tulburări de somn

Tulburările de personalitate (ex. tulburarea de personalitate borderline)

Managementul stresului

Tulburările de control al impulsurilor (ex. tricotilomania, jocurile de noroc)

Tulburările de adaptare

Fobia socială (anxietatea socială)

Tulburarea bipolară (ca parte a unui plan de tratament complex)

Tulburările de somatizare (simptome fizice fără cauze medicale)

Durerile cronice (ca parte a managementului durerii)

Adicțiile (alcool, droguri, jocuri de noroc)

Tulburările de spectru autist (în special în dezvoltarea abilităților sociale)

Problemele de relaționare și dificultățile interpersonale

Tulburările de comportament la copii și adolescenți (ex. tulburarea de opoziție și comportament sfidător)

Hiperactivitatea și deficitul de atenție (ADHD)

Problemele legate de imaginea corporală și stima de sine

Tulburările de ticuri (ex. sindromul Tourette)

Problemele de furie și agresivitate

Problemele de adaptare la schimbări majore de viață (ex. divorț, pierderea unui loc de muncă)

CBT este versatilă și poate fi adaptată pentru a aborda o gamă largă de tulburări și dificultăți, oferind tehnici și strategii concrete pentru îmbunătățirea sănătății mentale și emoționale.

”Cei mai buni ani din viaţa ta sunt cei în care hotărăşti că problemele tale sunt ale tale. Când înţelegi că nici mama, nici ecologia, nici preşedintele nu e răspunzător, îţi dai seama că tu îţi controlezi destinul.”

Albert Ellis
Psihoterapia cognitiv comportamentală

În lunga noastră călătorie prin viață, uneori drumul devine greu. Poate fi atât de greu încât nu știi ce să faci pentru a pune din nou lucrurile în ordine. Sentimente de anxietate, depresie, furie, dificultăți în relațiile personale – acestea te copleșesc și nu sunt întotdeauna ușor de schimbat de unul singur, mai ales pe termen lung. Într-o manieră caldă și respectuoasă, te voi ajuta să parcurgi provocările și tranzițiile vieții, dezvoltând abilitățile necesare pentru o viață satisfăcătoare și creatoare. Oricare ar fi nevoile tale, sunt aici pentru a-ți oferi sprijin.